Парализирано дете прохожда, след като спало под светинята

Иконата на свети Николай Чудотворец от едноименната църква в смолянския квартал Устово прави чудеса, твърдят богомолци. Парализирано дете проходило преди няколко години, след като преспало пред иконата на светеца. Хлапето било 9-годишно. Цялото било сковано от парализа и родителите му не намерили никакъв лек. Лекарите от най-елитните клиники били категорични, че до края на дните си детето ще е инвалид. Родителите обаче не се отчаяли. Врачка им казала да го закарат в църквата в Устово и да го сложат да спи една нощ под иконата. Уплашените хора поставили креватчето на детето, което не спирало да плаче. Щом легнало обаче под иконата, утихнало и затворило очи. Спало непробутно до сутринта. В 7 чудото наистина станало. Момчето проходило, щом се събудило, и казало, че в съня си видяло Свети Николай, който го целунал по челото.
Секретарката на архиерейското наместничество Дафинка Левова пък твърди, че се отървала от тежка болест благодарение на чудодейното изображение. „Отидох да пренощувам в храма заедно с други болни. През нощта чухме тропот на кон. Това беше свети Николай. Всички, които бяхме тогава там, после оздравяхме", обяснява развълнуваната жена.
„Всеки тълкува чудесата по свой начин", коментира лаконично свещеникът на църквата отец Васил Маджаров. Когато бил дете се стряскал насън, и майка му го завела в храма. Преспали на балкона и страховете изчезнали. Отец Васил е станал свидетел и на друго необичайно явление. Преди 5 години поправяли покрива на църковната сграда. За 10 работни дни успели да ремонтират 500 квадратни метра покрив. „Работата вървеше изключително бързо, без никаква умора. Помня, че един ден в двата края на Смолян валеше дъжд като из ведро, а при нас не капна нито капка. Сякаш някакъв невидим купол имаше над нас, който ни предпази от пороя", посочва попът. Той също чувал необясними шумове от балкона, когато в църквата нямало жив човек.
Никой не може да каже откога съществува чудотворната икона. Знае се със сигурност, че е била в храма от построяването му през 1836 година. Горният край на дървото е започнал да се разпада. В долния не може да се види надпис от зограф. Предполага се, че светинята е донесена от монаси от Света гора, които дошли по нашите земи да събират дарения.
Легендата разказва, че по време на Априлското въстание турско заптие се опитало да убие човека, който биел камбаната на църквата „Свети Николай Чудотворец". Ръката на турчина обаче паднала като посечена и той не могъл да я мръдне. Едва след молитва от свещеника започнал да я движи. Вярващите виждат в това намесата на светеца. Иконата помага на всеки, който отиде да се помоли пред нея с искрена вяра, казват посетители на храма. Най-голяма е силата на реликвата срещу Никулден. В храма редовно преспиват хора, търсещи лек за болката си. „Лятото идват обикновено в четвъртък, а зимата са по-малко, защото е студено", казва отец Васил.
Нерядко църквата посещават и мюсюлмани. Излекуваните оставят пред иконата детски чорапчета, кърпи и други дарения. Смята се, че реликвата в устовската църква помага най-вече при психични и нервни разстройства.